English  


Ομιλία για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Είναι πάντα δύσκολο να δώσει κανείς με λόγια εκείνο που νιώθει στην καρδιά του κι είναι χίλιες φορές πιο δύσκολο, όταν αυτό που νιώθει είναι τόσο μεγάλο και τόσο δυνατό , που τα λόγια δεν το χωρούν. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, ημέρα εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθορίστηκε να εορτάζεται με κάθε επισημότητα  η οφειλόμενη τιμή στην αποστολή και την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας. Η εορταστική αυτή εκδήλωση, αποβλέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας και τις διαταγές των Γενικών Επιτελείων, στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και κυρίως στην Πολεμική Αρετή των Ελλήνων.

 Διότι πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση βωμών και εστιών από κάθε ξένη επιβουλή ήταν, είναι και πρέπει να είναι καθήκον κάθε Έλληνα. Και τούτο αποτελεί ΑΡΕΤΗΝ.

Διότι δεν είναι προϊόν ενθουσιασμού ή παρόρμησης, ενστίκτων ή επιθετικότητας. Είναι προϊόν παιδείας, ενσυνείδητης διάθεσης, σταθερής απόφασης για την υπεράσπιση όλων εκείνων που με τόσες θυσίες οι πρόγονοι απέκτησαν, ανέδειξαν, διαμόρφωσαν, μετέδωσαν. Η ανεπανάληπτη πνευματική ανάπτυξη των Ελλήνων η οποία δημιούργησε τον Ελληνικό πολιτισμό και τα ανεπανάληπτα τεχνικά του δημιουργήματα ήταν η αιτία ζηλοφθονίας των βαρβάρων. Για την υπεράσπιση και διατήρηση της ανεξαρτησίας του χώρου αυτού, το Ελληνικό 'Έθνος αναγκάσθηκε να αγωνίζεται επί σειρά αιώνων, αναπτύσσοντας στο έπακρο όλες του τις δυνάμεις και δυνατότητες, ώστε με θάρρος, ανδρεία, επιδεξιότητα και σπάνια με ανώτερο τεχνικά οπλισμό, λίγοι άνδρες να κατανικούν πολυπληθέστατους αντιπάλους τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Οι 'Έλληνες είναι οι πρώτοι διδάξαντες τη θεωρία της πολεμικής τέχνης, τα βασικά στοιχεία της οποίας μένουν ακόμη αναλλοίωτα και πλήρως εφαρμόσιμα όπως εξάλλου και οι πνευματικές τους υποθήκες, παρά την εν τω μεταξύ διαφοροποίηση των υλικών μέσων και της τεχνολογίας. Μ' αυτή την εργώδη επί χιλιετίες ζωή των Ελλήνων ήταν φυσικό να αναπτυχθούν οι κατά ξηρά, κατά θάλασσα και αργότερα κατά αέρα, ένοπλες δυνάμεις ως εγγυήτριες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, ιδανικά διά τα οποία αγωνίσθηκαν γενεές Ελλήνων και χύθηκαν ποταμοί Ελληνικού αίματος. Ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας διδάσκουν, παιδεύουν, νουθετούν, εξορκίζουν τους παίδες Ελλήνων. Εις οιωνός άριστος αμύνεσuαι περί πάτρης. Και στο Βυζάντιο, ως προσωποποίηση όλων των αρετών, ως Κεχαριτωμένη - ως Θεομήτωρ - ως Μεγαλόχαρη, -και ως υπέρμαχος Στρατηγός καθοδηγεί τα Ελληνικά Όπλα και υπερασπίζεται τη Βασιλεύουσα η Παναγία μας.

Μεγάλη θρησκευτική γιορτή, ημέρα εορτασμού των εισοδίων της Παναγίας μας Υπεραγίας Θεοτόκου και Υπερμάχου Στρατηγού, που με την προστασία και τις ευλογίες της το Ελληνικό έθνος και ειδικότερα οι ένοπλες δυνάμεις μας, κατέγραψαν σελίδες δόξας και ηρωισμού στα διάφορα πεδία των μαχών.

Παράλληλα όμως αυτή η ημέρα, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, απόδειξη της στενής και άρρηκτης σχέσης των ενόπλων μας δυνάμεων με την ορθοδοξία, είναι και μεγάλη στρατιωτική γιορτή.

Ημέρα γιορτής για το σύνολο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και υπερηφάνειας τόσο για το στρατευμένο έμψυχο δυναμικό τους, όσο και για τους απανταχού Έλληνες.

Ταυτόχρονα όμως και ημέρα μνήμης και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής, σε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες μαχητές, που προσέφεραν τη ζωή τους για την  πατρίδα, σε όλες τις χρονικές περιόδους του παρελθόντος.

Ο ένδοξος και περικλεής θάνατός τους αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και πολύτιμο σύμβουλο των νεότερων γενεών. Και η ευγενική τους θυσία μας εμπνέει, μας φρονηματίζει, μας ενθουσιάζει και μας καθοδηγεί.

Γράφει ο Γ. Δροσίνης
«Σαν ίσκιοι μεγαλόκορμοι κι απείραχτοι απ’ τα χρόνια
σέρνετε εμάς τ’ αγγόνια στον δρόμο της τιμής»

Σήμερα
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τελώντας υπό το βάρος της κληρονομιάς τους, συνεχίζουν με υπερηφάνεια στην πορεία της υπευθυνότητας και της τιμής που χάραξαν οι πρόγονοί μας.

Πιστά προσηλωμένες στις αρχές της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, με την οργάνωσή τους, την υψηλή ενσυνείδητη πειθαρχία του προσωπικού, τη συνεχώς αυξανόμενη επάνδρωσή, την άρτια και επίπονη εκπαίδευσή, την ισχυρή συνοχή και το συνεχή εκσυγχρονισμό τους, αποτελούν ίσως την καλύτερα οργανωμένη κοινωνική ομάδα, με τεράστια επιρροή στην Ελληνική κοινωνία και γενικότερα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Έχοντας επίγνωση των εθνικών κινδύνων που ελλοχεύουν,  οι οποίοι επιβάλλουν εγρήγορση και ικανότητα, οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν αδιαμφισβήτητο παράγοντα  ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης, στοιχεία απαραίτητα για τον Ελληνικό λαό προκειμένου να ασχοληθεί ανεπηρέαστος με τις διάφορες παραγωγικές και δημιουργικές του δραστηριότητες.

Παράλληλα όμως αποτελούν το φόβητρο κάθε ενδεχόμενου αντιπάλου, ο οποίος πολύ καλά γνωρίζει ότι θα πληρώσει ακριβά κάθε ένοπλη αναμέτρηση μαζί τους.

Όμως, αυτή η συνεχής προσπάθεια διατήρησης και βελτίωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας του στρατού μας και η υπερήφανη παρουσία και αντίδρασή του σε κάθε εχθρική προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έχουν το αντίτιμό τους σε αίμα.

Δεν είναι λίγοι οι ένστολοι φρουροί της πατρίδας, που σε περίοδο ειρήνης προσέφεραν πρόθυμα τη ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος και δυστυχώς δε θα λείψουν, όσο υπάρχουν γείτονες έτοιμοι στην παραμικρή ολιγωρία και υποχωρητικότητα μας να διεκδικήσουν ό,τι μπορέσουν.

Ολιγωρία και υποχωρητικότητα  είναι λέξεις άγνωστες για τις ένοπλες δυνάμεις μας, γι’ αυτό και τα στελέχη τους αδιαφορούν για τους κινδύνους και πορεύονται στο δρόμο του καθήκοντος, της δόξας και της αθανασίας.

Ωστόσο, οι σύγχρονες Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, πέρα από την παραπάνω κύρια αποστολή τους, διακρίνονται και διαπρέπουν σε πολλούς άλλους τομείς προσφοράς, όπως αυτός των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό, αφού όποτε και όπου απαιτήθηκε, διακρίθηκαν και διακρίνονται στη προσπάθεια τους για εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της δημοκρατίας, προβάλλοντας διεθνώς τη χώρα μας και εδραιώνοντάς την στην παγκόσμια συνείδηση ως καταξιωμένο και δυναμικό κράτος και παρέχοντας παράλληλα στην ηγεσία της ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στο στίβο της διπλωματίας.

Βέβαια, δεν είναι άγνωστη και μικρή η ποικίλη προσφορά τους και εντός του Ελλαδικού χώρου, η οποία εκδηλώνεται με κάθε μορφής συμμετοχή και δραστηριότητα, όπως η νοσηλευτική αρωγή, η συνδρομή στη βελτίωση της ζωής κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, η συνδρομή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η συνεισφορά τους στην οικονομική δραστηριότητα των περιοχών όπου εδρεύουν και ειδικότερα στις ακριτικές περιοχές όπου πλέον των άλλων είναι μεγάλη η προσφορά τους και στον ηθικό - ψυχολογικό τομέα.

Και όλη αυτή η παρουσία και προσφορά τους αναγνωρίζεται και εκτιμάται και από την Ελληνική πολιτεία αλλά κυρίως από τον Ελληνικό λαό, ο οποίος διαρκώς  προσβλέπει με εμπιστοσύνη στο στρατό μας, έχοντας τον σταθερά ψηλά στη σχετική λίστα για την αξιοκρατία στον τρόπο λειτουργίας του και τη σπουδαιότητα, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του έργου του, αλλά και στην πρώτη θέση στην καρδιά του, γιατί αποτελεί το καλύτερο και πιο υγιές τμήμα του.

21 Νοεμβρίου,

Μεγάλη γιορτή των Ελλήνων και των Ενόπλων μας Δυνάμεων, των οποίων η αιχμή και η ποιοτική διαφορά με τους άλλους στρατούς, η οποία, όπως πάντα, έτσι και σήμερα, πολλαπλασιάζει την ισχύ τους, δεν είναι ούτε τα σίδερα, ούτε τα όπλα και τα κομπιούτερ.

Είναι οι άνθρωποι, το έμψυχο δυναμικό τους, οι στρατευμένοι και τα στελέχη τους.

Και υπό τη γενικότερη και πληρέστερη έννοια του όρου, είναι και οι έφεδροι, οι εθνοφύλακες, οι απόστρατοι, που διατηρούν δια βίου μέσα τους τη στρατιωτική ιδιότητα και είναι σίγουρο πως αν χρειαστεί θα προσέλθουν πρόθυμα και θα υπερπληρώσουν τις γραμμές τους.

Είναι ο υπέροχος Ελληνικός λαός, η αστείρευτη αυτή πηγή έμψυχων και ηθικών δυνάμεων.

Είναι τέλος και πάνω απ’ όλα η Υπέρμαχος Στρατηγός,  η Παναγιά μας,  και οι άγιοι προστάτες των όπλων μας.

Και όλοι αυτοί οι θείοι και έμψυχοι παράγοντες, συνθέτουν ένα σύνολο υπέροχο, μοναδικό και ανίκητο.

Τι θα γίνει όμως στο μέλλον; Τι θα συμβεί τώρα που οι πάντες είναι εναντίον μας και που τα διεθνή οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και οι υπόγειες συνδιαλλαγές μας έχουν αφήσει κυριολεκτικά μόνους στη διεθνή απολυτότητα. Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να μην επαναπαυθεί κανείς στις προπατορικές δάφνες αλλά να δημιουργήσει κάτι δικό του. Όπως και να έχει όμως, έχουμε τη φαντασία μας να μας αναπτερώνει. Σπουδαίο πράγμα η φαντασία. Μα πιο σπουδαίοι οι ήρωες που την κάνουν να καλπάζει, κι ανταμώνουν μπρος στα μάτια μας ο Λεωνίδας και ο Διάκος ο Θεμιστοκλής κι ο Κολοκοτρώνης, ο Ρήγας κι ο Τυρταίος, οι Σουλιώτες και οι Μαραθωνομάχοι, η δύναμη κι η εξυπνάδα, η φωτιά κι ο ήλιος. Και μιλώντας για ήρωες, σύγχρονους ήρωες στις Ένοπλες Δυνάμεις μας,

ήρωας είναι ο στρατιώτης που φυλάει σκοπιά στην απομακρυσμένη βραχονησίδα.

ήρωας είναι ο ναυτοδίοπος στη φρεγάτα που περιπολεί στο Αιγαίο.

ήρωας είναι ο χειριστής του μαχητικού που παραμένει σε ετοιμότητα στη Μοίρα Αναχαίτισης.

Ας καλλιεργήσουμε τα χαρίσματά τους και ας παραμείνουμε πάντα Έλληνες για τους Έλληνες και για την Ελλάδα. Οδηγός μας ας γίνει η γνώση της Ιστορίας, πίστη μας η πίστη μας στο Θεό και στην πατρίδα, πυξίδα μας οι αρετές της φυλής μας και στόχος μας τα πεπρωμένα του έθνους μας.

Γι' αυτό κι αυτόκλητα η Μεγαλόχαρη προστατεύει τους όπου γης αδικουμένους και κατατρεγμένους. Αυτός είναι και ο λόγος που, ευφυώς, συνδέθηκε η γιορτή τής Παναγίας μας με την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας.active³ 5.0 · © 2000 - 2014 IPS Ltd · Όροι χρήσης